Δελτίο Τύπου
Ανακοίνωση Μουσικού Σχολείου Σερρών για την μουσική διαμαρτυρία στη 01/12/2018
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών προβαίνουμε σε μουσική διαμαρτυρία προκειμένου να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το το νέο σχέδιο νόμου που αφορά το σχολείο μας. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της προωθούμενης διάταξης για τα Μουσικά Σχολεία στο Σχέδιο Νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», Άρθρο 40 και παρ. 5, υποβαθμίζει και θέτει σε κίνδυνο το θεσμό των μουσικών σχολείων με τους εξής τρόπους:
•Παύει να αναφέρεται ρητά ότι τα Μουσικά Σχολεία περιλαμβάνουν Γυμνάσιο και Λύκειο.
•Τα Μουσικά Σχολεία δεν παρέχουν πλέον «κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής» αλλά απλή «ενθάρρυνση», πράγμα που μεταθέτει το οικονομικό βάρος μιας εξειδικευμένης μουσικής εκπαίδευσης στην πλευρά των ήδη επιβαρυμένων γονέων. Την ίδια στιγμή υπονομεύεται το επαγγελματικό μέλλον των μαθητών και θίγεται η επάρκεια της επιστημονικής τους κατάρτισης, ενώ απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η δυνατότητα πιστοποίησης των σπουδών τους, πάγιο και δίκαιο αίτημα δεκαετιών.
•Τα μαθήματα αισθητικής παιδείας φαίνεται να καταργούνται από το αναλυτικό πρόγραμμα των Μουσικών Σχολείων, γεγονός ασύμβατο με την ίδια τη φιλοσοφία του θεσμού.
•Απαλείφεται η οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης τεχνικού εξοπλισμού των Μουσικών Σχολείων σε συμβατικά ευρωπαϊκά και ελληνικά παραδοσιακά μουσικά όργανα και τεχνικά μέσα, καθώς και στην υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει αυτόν τον εξοπλισμό.
•H κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων, ενός θεσμού τριάντα ετών, δεν αιτιολογείται επαρκώς.
•Καταργείται η απαίτηση για αυξημένα ειδικά προσόντα όσον αφορά την επιλογή και τοποθέτηση διευθυντών και υποδιευθυντών στα μουσικά σχολεία, γεγονός που υποσκάπτει την αξιοκρατική στελέχωσή τους.
Τα μουσικά σχολεία έχουν πολλάκις αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους τόσο στην εκπαιδευτική όσο και στην παιδευτική τους λειτουργία, αποτελώντας κοιτίδες πολιτισμού για τις τοπικές -και όχι μόνο- κοινωνίες. Κρίνουμε επομένως απαραίτητη τόσο την απόσυρση των διατάξεων του άρθρου 40, παρ. 5β και 5γ του προαναφερθέντος νόμου, όσο και την επανεκκίνηση της διαβούλευσης εφ’ όλης της ύλης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς μόνο μέσω του γόνιμου διαλόγου μπορεί να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα επικείμενων μεταρρυθμίσεων.