Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ 2016-2018


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ- ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Αγαπητοί γονείς

Με χαρά σας υποδεχόμαστε στην ετήσια συνάντηση του συλλόγου μας.
Ο ρόλος του Δ.Σ. και του συλλόγου γονέων γενικότερα όπως θα γνωρίζετε είναι πάντα επικουρικός σχετικά με την εκπαιδευτική λειτουργία του σχολείου αλλά όπως αποδεικνύεται στην πράξη τα τελευταία χρόνια είναι στην ουσία τελείως απαραίτητος προκειμένου να διατηρηθεί το ποιοτικό επίπεδο για το οποίο είναι ξακουστό το σχολείο μας.
Το Διοικητικό συμβούλιο ενήργησε πάντα έτσι ώστε οι μαθητές και το σχολείο μας γενικότερα να έχουν στην διάθεσή τους ότι τους είναι απαραίτητο είτε από οικονομικής φύσεως είτε από θεσμικής φύσεως.
Χρειάστηκε πολλές φορές κατά την διάρκεια της θητείας μας προκειμένου να μην αδικηθούν ούτε τα παιδιά μας αλλά ούτε και το σχολείο μας ,να έρθουμε σε αντιπαράθεση με αρκετούς θεσμικούς και μη παράγοντες.
Άλλωστε η σχολική μας κοινότητα σαν ζωντανός οργανισμός που είναι αποτελεί ίσως μια μικρογραφία της κοινωνίας μας και λίγο πολύ αντικατοπτρίζει την Ελληνική πραγματικότητα.
Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που εδώ και χρόνια βιώνουν τα Ελληνικά νοικοκυριά είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν και το σχολείο μας όσον αφορά τις κρατικές επιχορηγήσεις που χρειάζεται για την ομαλή λειτουργία του.
Σε αυτό λοιπόν το τομέα κατόπιν συνεχών και επίμονων παρεμβάσεων μας καταφέραμε να ενισχύσουμε το σχολείο μας όχι τόσο οικονομικά όσο θεσμικά επιτυγχάνοντας ενισχύσεις είτε οικονομικές είτε τεχνικές από τους αρμόδιους φορείς.
Κατά την διάρκεια της θητείας μας 2016-2018 καταφέραμε να προσφέρουμε σε μαθητές, σε εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και στο σχολείο γενικότερα ότι περισσότερο μπορούσαμε χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην οικονομική ενίσχυση των γονέων. Καταφέραμε όντως με λιγότερα έσοδα από τις συνδρομές να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε ίσως ποικιλοτρόπως τις οικονομικές ενισχύσεις μας προς το Μουσικό σχολείο.

Ειδικότερα τα έξοδα του συλλόγου:

  • Για τους μαθητές δόθηκαν  9619,7 ευρώ και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δαπάνες εκδρομών, σεμιναρίων, υποτροφιών, φωτοτυπιών, κερασμάτων και στολών αθλητικών και παρέλασης και ηχητικής κάλυψης μουσικής διαμαρτυρίας.
  • Για τους εκπαιδευτικούς δόθηκαν 1124,6  ευρώ και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δαπάνες φιλοξενίας και κερασμάτων.
  • Για όργανα μουσικής δόθηκαν 2254,58 ευρώ και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δαπάνες συντήρησης αλλά και αγοράς οργάνων και μηχανημάτων ήχου.
  • Για τον σύλλογο δόθηκαν 1745,7 ευρώ και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δαπάνες συνδρομών σε Πανελλήνια Ένωση (600,00 ευρώ), οδοιπορικών μελών στην Πανελλήνια (509 ευρώ ), κερασμάτων γονέων σε αιμοδοσία και γενικές συνελεύσεις και εκδήλωση πλεξίματος(135,00 ευρώ) ,SMS γονέων (50,00),συνδρομή ένωσης γονέων (34,00 ευρώ), δωρεάς σε ιδρύματα (350,00 και ευρώ) και αγοράς μεγαρόσημου (17,00 ευρώ),φωτοτυπίες (50,70 ευρώ ).
  • Δόθηκε δάνειο  5000 ευρώ τον Απρίλιο του 2018 για διευκόλυνση για το πρόγραμμα ERASMUS κατόπιν αιτήματος της διεύθυνσης και το οποίο ποσό αναμένουμε την επιστροφή του.
  • Δωρεά στο σχολείο 2000 ευρώ για κάλυψη τρεχουσών αναγκών του .
  • Δωρεά βιντεοπροβολέων στο σχολείο αξίας 1600 ευρώ.
  • Ανακαίνιση πρώτης και δεύτερης αίθουσας υπολογιστών, αίθουσας στούντιο και γηπέδων μπάσκετ και βόλει αξίας 443 ευρώ.
  • Μόνωση αίθουσας διδασκαλίας οργάνων 300 ευρώ.
  • Εξοπλισμός στούντιο ήχου 1584,5 ευρώ.
  • Κατασκευή 12 ειδικών γραφείων Η/Υ για την δεύτερη αίθουσα υπολογιστών αξίας 1230 ευρώ και συντήρηση των παλαιών Η/Υ του σχολείου αξίας 350 ευρώ.
  • Για εκδηλώσεις δόθηκαν  9754,99 ευρώ και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δαπάνες ηχοληψίας, φωτισμού, χορού συλλόγου, λουλουδιών, βιντεοσκόπησης ,εκτυπώσεων και διάφορων υλικών.
Σύνολο δαπανών 37007,07 ευρώ.

Τα έσοδά μας ήταν:
  • Από τα ημερολόγια  3735 ευρώ
  • Από χορηγίες 980 ευρώ
  • Από εκδηλώσεις 10188 ευρώ και συμπεριλαμβάνεται και ο χορός του συλλόγου.
  • Από συνδρομές 6720 ευρώ .
  • Από τα DVD  630(231 ευρώ το 2017 και 399 ευρώ το 2018).
  • Από επιστροφές διεύθυνσης και Πανελλήνιας 329 ευρώ.
Σύνολο εσόδων 22581,68 ευρώ.

Συμπεράσματα:
  • Από εκδηλώσεις οι οποίες αποφέρουν έσοδα στον σύλλογο όπως παραδοσιακή, ευρωπαϊκή, χορός συλλόγου και DVD ,το οικονομικό όφελος σχεδόν ισοσκελίζεται με τις δαπάνες για την πραγματοποίηση τους. Έσοδα 10188,00 και έξοδα 9754,99Εάν υπολογίσουμε ότι στο ποσό δωρεάς προς το σχολείο των 2000,00 υπάρχουν και έξοδα που αφορούν δαπάνες εκδηλώσεων τότε το ποσό των εξόδων ισοσκελίζονται ακριβώς με αυτό των εσόδων.
  • Για τους μαθητές δόθηκε πάνω από 40% παραπάνω από το ποσό που συγκεντρώθηκε από τις συνδρομές. Δαπάνες 9619 και συνδρομές 6720 . 
  • Τα έξοδα των λειτουργικών του συλλόγου κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κυρίως σε πληρωμή συνδρομών σε δευτεροβάθμια συλλογικά όργανα (Πανελλήνια Ένωση).
  • Μπορεί να εξοικονομηθεί σημαντικό ποσό χρημάτων εφόσον η διεύθυνση και η ΕΣΕΔΕ αναλάβουν εξ ολοκλήρου τις δαπάνες του σχολείου για επισκευές, αναλώσιμα και αγορά οργάνων.
  • Η διάθεση των DVD του 2017 δεν απέφερε τα αναμενόμενα , μόλις 77 τεμ. από τα 200 δόθηκαν. Με σωστότερη όμως διαχείριση το 2018 απέφεραν πολλά περισσότερα , 133 τεμ από τα 200 ενώ τα υπόλοιπα δόθηκαν στο σχολείο για ενίσχυση του Bazzar αλλά και για δώρα σε εκπαιδευτικές αποστολές.

Από την αρχή της θητείας μας θέσαμε κάποιους συγκεκριμένους στόχους τους οποίους προσπαθήσαμε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό.

Συγκεκριμένα:

  • Πιστοποίηση: Για το κυρίαρχο θέμα της πιστοποίησης των σπουδών των αποφοίτων των μουσικών σχολείων και της μη εφαρμογής της νομοθεσίας ο σύλλογός μας συνεχίζει δυναμικά και πάντα πρωτοποριακά τις δράσεις του. Κατάφερε και ανέδειξε για ακόμη μια χρονιά το ακανθώδες αυτό πρόβλημα ως το πλέον πιο σημαντικό στον θεσμό των Μουσικών σχολείων και πρωτοστατεί δυναμικά με πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Η απόφαση που έλαβε η γενική συνέλευση του 2017 για την νομική διεκδίκηση της υπόθεσης έχει πλέον γνωστοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα και έχει βρει συμπαραστάτες ηθικούς και οικονομικούς. Δυστυχώς οι τρέχουσες συγκυρίες ανέβαλαν για ένα διάστημα την προώθηση του ζητήματός μας αλλά στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε δυναμικά. Έχει πλέον αποδειχθεί πως μόνο νομικά μπορεί να βρεθεί λύση. Οι πολιτικές λύσεις είναι ίσως ουτοπικές.

  • Σίτιση: Με τις συνεχείς παρεμβάσεις μας και τις δύο προηγούμενες χρονιές το σχολείο μας είχε ανάδοχο και τα παιδιά μας είχαν την δυνατότητα σίτισης ενώ από την πλευρά του συλλόγου καταβάλλαμε προσπάθειες έτσι ώστε η ποιότητα και η ποσότητα να είναι αυτή που αρμόζει για τα παιδιά μας. Όπου παρουσιαζότανε πρόβλημα πάντα επεμβαίναμε κοινοποιώντας τις παρατηρήσεις μας θεσμικά στους αρμόδιους φορείς.
  • Μεταφορές: Ευτυχώς δεν παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα με τις μετακινήσεις των μαθητών και όπου τυχόν υπήρχαν κάποια προβλήματα κυρίως στις υπεραστικές συγκοινωνίες δόθηκε άμεσα λύση χωρίς να χρειαστεί την παρέμβασή μας.
  • ΕΣΕΔΕ: Οι διαχρονικές ενέργειες του Δ.Σ., η προτροπή και η συμπαράσταση προς την εκάστοτε διεύθυνση του Σχολείου για την διεκδίκηση απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής που οφείλει η ΕΣΕΔΕ να την παρέχουν,  οδήγησε στην δραστική μείωση των  πόρων  που διέθετε στο παρελθόν ο σύλλογος για την κάλυψή τους. Η ΕΣΕΔΕ είναι ο κύριος φορέας χρηματοδότησης. Με τις ενέργειές μας καταφέραμε να συντονίσουμε ΕΣΕΔΕ και διεύθυνση έτσι ώστε να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός εξοπλισμού που ήταν αναγκαίος για την λειτουργία του σχολείου. Στο μέλλον η συνέχιση της συνεργασίας είναι σίγουρο πως θα αποφέρει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που έχει το κτίριο αλλά και στην άμεση ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών του σχολείου.

Όπως θα διαπιστώσατε ο σύλλογός μας οργανώνεται και λειτουργεί ως μια οντότητα που βρίσκεται σε συνεχόμενη επαγρύπνηση με ευθύνες και υποχρεώσεις .

Καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθειες έτσι ώστε να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά του συλλόγου με σύνεση μειώνοντας τα έξοδα μας για τα λειτουργικά του σχολείου και αυξάνοντας τις παροχές μας για τις δράσεις των μαθητών. Καταφέραμε από το προηγούμενο ακόμα Δ.Σ. την μείωση της συνδρομής καθώς και του αντιτίμου στις μεγάλες εκδηλώσεις ενώ παράλληλα αυξήσαμε τις δράσεις και τις παροχές μας.
Η συμμετοχή μας στην διοίκηση του συλλόγου είναι καθαρά προσωπική μας απόφαση προσφοράς και ενδυναμώνεται κάθε φορά από την δικιά σας συμμετοχή στις εκδηλώσεις και στις συγκεντρώσεις μας.
Μοναδικός μας στόχος είναι αποκλειστικά η εκπαιδευτική αναβάθμιση και η αξιοπρεπή διαβίωση των παιδιών μας μέσα στο σχολικό περιβάλλον του Μουσικού σχολείου.
Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους χορηγούς μας οι οποίοι μας στηρίζουν οικονομικά στις δύσκολες αυτές εποχές για τις επιχειρήσεις και τους καλούμε να συνεχίσουμε την συμπόρευση και για την τρέχουσα περίοδο.
Τέλος ένα τεράστιο ευχαριστώ για όλους εσάς τους γονείς μέλη της μεγάλης οικογένειας του Μουσικού σχολείου Σερρών οι οποίοι συμμετέχετε στις διεργασίες και εκδηλώσεις του συλλόγου. Σας καλούμε να έρθετε κοντά στον σύλλογο και να συνδράμετε και εσείς με όποια ιδιότητα και εάν έχετε. Έχουμε ανάγκη και από επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων και από εθελοντές αλλά και από χορηγούς.


Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος


Λογοθετίδης Κοσμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου