Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Ευχάριστη εξέλιξη φαίνεται πως θα  έχει το χρόνιο αίτημα μαθητών και γονέων για την πιστοποίηση των σπουδών των αποφοίτων των Μουσικών σχολείων.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η πιστοποίηση σπουδών προβλέπεται από το μακρινό 1993 βάση ισχύουσας νομοθεσίας  αλλά για ανεξήγητους μέχρι και σήμερα λόγους δεν εφαρμόστηκε  παρά μόνο κατά το παρελθόν  μόλις δύο φορές!!!!! 
Διαχρονικά μεμονωμένοι σύλλογοι γονέων ανά την Ελλάδα αλλά και η Πανελλήνια Ένωση των συλλόγων γονέων επιχείρησαν να επαναφέρουν την διαδικασία σε λειτουργία μέσω κινητοποιήσεων,εγγράφων,παραστάσεων καθώς και άλλων ενεργειών αλλά δυστυχώς  τα αποτελέσματα ήταν αφηρημένες απαντήσεις κυρίως προφορικές.
Ο σύλλογος γονέων του Μουσικού σχολείου Σερρών μέσω των ενεργειών των μελών του Δ.Σ. ακολουθώντας μια άλλη διαφορετική προσέγγιση  ξεκίνησε μια διαδικασία ενημέρωσης  περί του ζητήματος όλων των αρμόδιων φορέων  πριν  τον υπουργό.
Έτσι  το θέμα της πιστοποίησης τέθηκε επιτέλους  επί τάπητος και εν γνώση όλων εκείνων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πραγματικά. 
Το αποτέλεσμα ήταν στης 12/5/2016  για πρώτη φορά  να κατατεθεί σχετική ερώτηση  στον ίδιο τον υπουργό από δύο βουλευτές της Θεσσαλονίκης  και έτσι   βάση πλέον και της  νομοθεσίας να περιμένουμε την επίσημη και γραπτή απάντηση μέσα στο χρονικό διάστημα των 25 ημερών.
Παράλληλα όμως δεν σταμάτησαν οι επαφές μας  και η ενημέρωση προς όλους τους ενδιαφερόμενους.
Για παράδειγμα αποστείλαμε επιστολή προς όλα τα μουσικά σχολεία της Ελλάδας με την προτροπή να πράξουν και οι σύλλογοι γονέων ανάλογα έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση.
Την ίδια επιστολή παρέλαβε και η Πανελλήνια Ένωση Συλλόγων γονέων που και εκείνη με την σειρά της πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες συνάντηση με αρμοδίους στο υπουργείο.
Ενημέρωση  πραγματοποιήσαμε  κατ΄ιδίαν και με εκπρόσωπο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής  ως αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου σχετική με την λειτουργία των Μουσικών σχολείων.
Τελικά  στης 9/6/2016 δόθηκε η  γραπτή πλέον απάντηση του Υπουργού  με την οποία βεβαιώνει ότι '' οι απαραίτητες   ενέργειες για την χορήγηση τίτλων μουσικής ιδιότητας στους αποφοίτους των Μουσικών Σχολείων εντός της επόμενης σχολικής χρονιάς κατ' εφαρμογή του Ν.2158/93 είναι σε εξέλιξη''.
Το γεγονός μας χαροποιεί ιδιαίτερα διότι δικαιώνει περίτρανα τις προσπάθειές μας ενώ ταυτόχρονα   μας  δίνει και περαιτέρω κίνητρα για την διεκδίκηση  και υλοποίηση και άλλων στόχων των οποίων θέσαμε εξ αρχής της θητείας μας με γνώμονα το ευ ζην των παιδιών μας.  
Αναμένουμε λοιπόν και εμείς  όπως και οι χιλιάδες  των αποφοίτων  όλων των προηγούμενων ετών την πλήρη εφαρμογή του δίκαιου αιτήματός μας.Ευχαριστούμε δε όλους εκείνους που ενήργησαν προς την επίλυση του ζητήματος και ελπίζουμε να τους έχουμε πάντα αρωγούς στις διεκδικήσεις μας.
Ας  μην ξεχνάμε δε ότι στις  ιδιαίτερες  συνθήκες  που αναγκάζετε   να βιώνει   η πλειονότητα των Ελλήνων  και ιδιαίτερα η νέα γενιά, η  πιθανότητα  επαγγελματικής  αποκατάστασης  έστω και ενός απόφοιτου μέσω των πτυχίων του Μουσικού Σχολείου που διεκδικούμε να πετύχουμε   είναι για εμάς επίτευγμα τεράστιας σημασίας.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο πρόεδρος

Λογοθετίδης Κοσμάς

Παραθέτουμε την επιστολή μας προς την κομματική οργάνωση ,την  ερώτηση προς τον υπουργό και την απάντηση του υπουργού.







ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ                                            Σέρρες  27/3/2016
ΤΟΥ  ΜΟΥΣΙΚΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΣΕΡΡΩΝ                                                 Αρ.Πρωτ.  16-15
1ο χιλ. Σερρών-Νεοχωρίου
                Τ.Κ. 62124
Πληροφορίες: Λογοθετίδης  Κοσμάς
Τηλ:6932411576
Email:goneismousikouserron@gmail.com
Blog:http://goneismousikouserron.blogspot.gr

ΠΡΟΣ:  Τ.Ε.  Κ.Κ.Ε.  ΣΕΡΡΩΝ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Βουλευτές  Σερρών ,  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφέρεια   Σερρών, Προϊστάμενο  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  Σερρών ,Πανελλήνια Ένωση Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, Μουσικό Σχολείο Σερρών, Α.Σ.Γ.Μ.Ε, Σύλλογοι γονέων Μουσικών σχολείων Ελλάδος.

ΘΕΜΑ: Πιστοποίηση σπουδών  μαθητών  Μουσικών  Σχολείων.
Κύριοι ,
Τα  Μουσικά  σχολεία  από  τότε  που  ιδρύθηκαν  παρέχουν  προσθετική  αξία  στην  πολιτιστική, κοινωνική ακόμα και στην  οικονομική   ζωή  των  τοπικών  κοινωνιών  αλλά  και   της πατρίδας  μας   γενικότερα. Άπαντες  αναγνωρίζουν  και  σήμερα  μάλιστα  ακόμη  περισσότερο   όχι  μόνο   το  σημαντικό  ρόλο  που  διαδραματίζει  το  Μουσικό  σχολείο  στο  εκπαιδευτικό  γίγνεσθαι  αλλά  και  στα  πρωτεία  που  κρατά  όσον  αφορά  την   έλλειψη  των  φαινομένων  παραβατικότητας  που  εμφανίζουν  άλλα  εκπαιδευτικά  ιδρύματα. Πρωτεργάτες   αυτής  της  δυναμικής  είναι  πρωτίστως  οι  μαθητές  και  το  εκπαιδευτικό  προσωπικό  των   Μουσικών  σχολείων  που  πραγματικά  αγωνίζονται  για   να  κρατήσουν  το  επίπεδο  εκπαίδευσης  τους  υψηλό . Επικουρικά  εμείς   οι  γονείς  μέσω  των  συλλόγων  μας  προσπαθούμε  όπου  μπορούμε  να  συνδράμουμε  για  την  βελτίωση  των  συνθηκών  εκπαίδευσης  και  διαβίωσης  των  παιδιών  μας  μέσα  στο  σχολείο.
Είναι  όντως  πάρα  πολλά  τα  προβλήματα  που  έχουμε  να  αντιμετωπίσουμε  και  τα  τελευταία  χρόνια  γίνονται  ακόμη  εντονότερα. Κυριότερο  όλων  όμως  είναι  η   πιστοποίηση  των  σπουδών  των  αποφοίτων  των  Μουσικών  Σχολείων  που  ενώ  προβλέπεται  από  την  ίδρυσή  τους   το  1988  έχει  πραγματοποιηθεί  μόνο  μόλις  δύο  χρονιές!!!
Συγκεκριμένα  όπως  αναφέρεται  και  στον  συγκεκριμένο  νόμο  και  που  σας  τον  επισυνάπτουμε   μαζί  με  το  παρών  έγγραφό μας: «Στους απόφοιτους των μουσικών λυκείων, που διέπονται από την 3345/2-9-1988 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που κυρώθηκε με το άρθρο 16 του ν. 1824/1988 (ΦΕΚ 296 Α΄), χορηγούνται πτυχία μουσικής ειδικότητας, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων του Βασιλικού διατάγματος της 11-11-1957 (ΦΕΚ 229 Α΄) "περί κυρώσεως του εσωτερικού κανονισμού του Ωδείου Θεσσαλονίκης"»
Μάλιστα  αναφέρει  επίσης  και  ότι : 1. Στους αποφοίτους των Μουσικών Σχολείων θα χορηγείται τίτλος μουσικής ειδικότητας μετά από εξετάσεις, ο οποίος θα είναι ισότιμος και αντίστοιχος με τους τίτλους που χορηγούνται από τα αναγνωρισμένα από το Κράτος (ΥΠ.ΠΟ) Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Ωδεία - Μουσικές Σχολές).
Είναι  δε  τόσο  προνοητικός  που  μεταξύ  άλλων  φροντίζει  και  για  τους  απόφοιτους  των  προηγούμενων  ετών :
 4. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτές τις εξετάσεις έχουν όλοι οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων (Λυκείων) ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους, μετά από αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται στη Δ/νση Σπουδών Δ.Ε./ Γραφείο Μουσικών Σχολείων του ΥΠ.Ε.Π.Θ. μέχρι τις 15 Ιουλίου εκάστου έτους.
Καταλήγει  δε  σημειώνοντας  ότι :
7. Από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Κύριοι,  παρακαλούμε όπως  καταβάλλεται  κάθε  δυνατή προσπάθεια  θεσμική  και  προσωπική  έτσι  ώστε  αρθεί  η  μακροχρόνια  αυτή  αδικία  προς  τους  απόφοιτους  του  μουσικού  σχολείου  των  Σερρών αλλά και  όλης  της Ελλάδας γενικότερα.
Ευχαριστούμε  για  την  προσοχή  σας  και  ευελπιστούμε  για  την άμεση  ανταπόκρισή  σας.

 



Για  το  Διοικητικό  Συμβούλιο


                                  Ο  Πρόεδρος                                                                     Ο  Γραμματέας
                           Λογοθετίδης  Κοσμάς                                                         Καγιούδης  Αντώνης


                             Τηλ: 6932411576                                                                  Τηλ:6907645194
                           koslogo@hotmail.gr                                                            antokag@gmail.com    





Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Διαδικασία πιστοποίησης σπουδών των αποφοίτων των Μουσικών Σχολείων.

Η πολιτική υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα συνολικά στη λειτουργία των σχολείων της χώρας.
Τα μουσικά σχολεία δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση δεδομένων μάλιστα και των ιδιαίτερων αναγκών τους σε αίθουσες με συγκεκριμένες προδιαγραφές, μουσικά όργανα, υποδομή και εκπαιδευτικούς.
Εκτός όμως από τα προβλήματα και τις ελλείψεις που το κάθε μουσικό σχολείο αντιμετωπίζει και που χρόνο με το χρόνο γίνονται και εντονότερα, επιπλέον πρόβλημα υπάρχει και με την πιστοποίηση σπουδών των αποφοίτων τους.
Συγκεκριμένα, η πιστοποίηση σπουδών των αποφοίτων των Μουσικών Σχολείων, προβλέπεται ήδη από την ίδρυση τους, το 1988, όμως η διαδικασία έχει πραγματοποιηθεί μόνο δύο φορές έως σήμερα.
Σύμφωνα με τον Νόμο 2158/1993, Άρθρο 8, Παράγραφο 5, «Στους απόφοιτους των μουσικών λυκείων, που διέπονται από την 3345/2-9-1988 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που κυρώθηκε με το άρθρο 16 του ν. 1824/1988 (ΦΕΚ 296 Α΄), χορηγούνται πτυχία μουσικής ειδικότητας, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων του Βασιλικού διατάγματος της 11-11-1957 (ΦΕΚ 229 Α΄) "περί κυρώσεως του εσωτερικού κανονισμού του Ωδείου Θεσσαλονίκης".
Τα προσόντα των καθηγητών - εξεταστών των μουσικών μαθημάτων, η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και η εξεταστέα ύλη για τη χορήγηση των παραπάνω πτυχίων ρυθμίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα χορηγούμενα πτυχία είναι ισότιμα με τα χορηγούμενα από τα ωδεία και τις μουσικές σχολές.»
Ενώ η Γ2/7323/08-12-1997 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΦΕΚ 1233 τ. Β΄, παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες για την χορήγηση των πτυχίων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι:
«Στους αποφοίτους των Μουσικών Σχολείων θα χορηγείται τίτλος μουσικής ειδικότητας μετά από εξετάσεις, ο οποίος θα είναι ισότιμος και αντίστοιχος με τους τίτλους που χορηγούνται από τα αναγνωρισμένα από το Κράτος (ΥΠ.ΠΟ) Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Ωδεία – Μουσικές Σχολές).
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα από 1 μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, εφόσον υπάρχουν υποψήφιοι.
Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτές τις εξετάσεις έχουν όλοι οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων (Λυκείων) ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους, μετά από αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται στη Δ/νση Σπουδών Δ.Ε./ Γραφείο Μουσικών Σχολείων του ΥΠ.Ε.Π.Θ. μέχρι τις 15 Ιουλίου εκάστου έτους
Τέλος στην Γ2/7324/08-12-1997 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΦΕΚ 1233 τ. Β΄, ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται και οι χορηγούμενοι τίτλοι μουσικής ειδικότητας, οι οποίοι είναι:
α) Πτυχίο Θεωρητικών Ευρωπαϊκής Μουσικής (Ειδ. Αρμονίας)
β) Πτυχίο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής (Βυζαντινής)
γ) Πτυχίο Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων.
Παρά το γεγονός ότι από την ίδρυση των μουσικών σχολείων, οπότε και προβλέπεται η πιστοποίηση των σπουδών των αποφοίτων τους, έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Ενώ πολλά χρόνια έχουν περάσει και από τον Νόμο και τις Υπουργικές Αποφάσεις, που διευκρίνιζαν ολόκληρη τη διαδικασία της πιστοποίησης, οι απόφοιτοι των μουσικών σχολείων στερούνται το δικαίωμα της συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης σπουδών καθώς αυτές ουσιαστικά δεν διεξάγονται.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την πραγματοποίηση των ετήσιων εξετάσεων πιστοποίησης σπουδών των αποφοίτων των μουσικών σχολείων.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής  














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου